Toaletarea copacilor - tehnici de toaletare si instrumentele necesare pentru a ajunge la rezultatele dorite

O gradina matura necesita nu mai putina, ci uneori mult mai multa ingrijire si atentie decat o gradina tanara. Scenariu: cu multi ani in urma ai plantat o gradina, ai ingrijit-o, ai plantat copaci si arbusti, ai transplantat totul din loc in loc de o suta de ori. Si iata gradina ta matura - este de vis. S-ar parea ca acum te poti odihni pe lauri. Dar nu e chiar asa… Da, este adevarat - acum, unele operatiuni de ingrijire a copacilor din gradina trebuie facute mai rar. Dar, datorita masei verzi tot mai mari, volumul de munca devine din ce in ce mai mare. Sarcina ta este sa optimizezi procesele si sa simplifici ingrijirea unei gradini mature.

1. Toaletarea copacilor - Ce este o gradina matura?

O gradina matura este o gradina in care a fost finalizata formarea coroanelor de copaci plantati. Acest lucru apare, de obicei, dupa 12-15 ani de viata a plantei, iar la pomii fructiferi, putin mai devreme - dupa 10-12 ani. Dar acum, cand toata lumea se straduieste sa planteze copaci maturi si arbusti si conifere crescute simultan, gradina poate deveni matura in doar cativa ani de la creare, de indata ce copacii sunt pe deplin stabiliti.

Care este problema? Copacii nu doar au prins radacini - ci incep sa-si creasca masa verde cu mare vitalitate. In acest sens, o gradina matura seamana cu un foc: oh, ce greu este sa il aprinzi de la o pereche de crengute in vant. Dar, de indata ce bustenii se aprind, focul se transforma intr-un element greu de controlat. La fel este si cu cresterea copacilor intr-o gradina matura: sarcina ta este sa mentii „puterea verde” in limitele date si cu cat mai putin efort posibil. Cum anume? - Cu ajutorul catorva operatiuni de toaletare de baza, care trebuie efectuate din cand in cand la pomii dintr-o gradina matura. Daca, pentru a crea o gradina, se folosesc copaci maturi si plante varietale, care au o forma si o inaltime predeterminate, dezvoltarea gradinii va fi mai controlata

2. Toaletarea corecta a copacilor - Taierea lemnului de esenta tare

De ce? Pentru a spori efectul decorativ. Majoritatea copacilor decorativi adulti, de foioase, nu necesita taiere - isi pastreaza deja forma intr-un mod perfect. Prin urmare, ingrijirea lor se reduce la taierea sanitara si indepartarea ramurilor uscate, rupte si interferente. Exceptia apare la o gradina in stil clasic, care are nevoie de taiere pe tot parcursul vietii. 

In gradina ta, poti taia aproape totul: nu doar arbusti, ci si cativa copaci. Acest lucru iti permite sa tii plantele in frau, ramificandu-se mai mult, devinenind mai groase si imbatranind mai tarziu.

Cand? Taierea sanitara trebuie facuta dupa cum este necesar, dar cea mai mare parte a acestei lucrari se face, de obicei, primavara. Daca indepartarea unei crengi mari si inghetate perturba foarte mult efectul decorativ al copacului, taierea poate fi amanata pana la sfarsitul lunii iunie. In multe cazuri, o parte sau intreaga ramura se poate recupera treptat. Taierea de limitare a cresterii si modelarea arborilor mici se efectueaza o data sau de doua ori pe vara, pe masura ce cresc lastari noi. Este important sa termini taierea inainte de sfarsitul verii-inceputul toamnei, astfel incat lastarii nou crescuti sa aiba timp sa se coaca inainte de iarna.

Cum se face corect? In timpul taierii sanitare, ramurile inghetate, uscate, in exces si rupte sunt indepartate. In ultimii ani, din cauza uraganelor, ninsorilor abundente si a ploilor inghetate, problemele cauzate de deteriorarea copacilor din gradina au devenit mult mai mari

3. Toaletarea pomilor fructiferi si a copacilor coniferi

Toaletarea copacilor pomiferi

De ce? Pentru a intineri, a regla fructificarea si a mentine caracterul decorativ. Cand? Pomii fructiferi sunt taiati la fiecare doi-trei ani: de preferinta primavara, chiar inainte de inceperea curgerii sevei, sau toamna tarziu, dupa caderea frunzelor si inainte de aparitia inghetului. Ramurile tinere, daca este necesar, pot fi indepartate vara. Cum se face? Fiecare ramura trebuie taiata in parte. Pomilor fructiferi maturi nu le place prea mult taierea. Prunii si cireii sunt deosebit de capriciosi in acest sens - trebuie doar sa scurtezi putin ramurile si sa indepartezi coroanele uscate, intersectate, rupte si ingrosate.

Daca, dintr-un motiv oarecare, doresti sa indepartezi o ramura mare de fructe de sambure, ai grija sa termini taierea primavara devreme, inainte de inceperea curgerii sevei, sau la sfarsitul toamnei, dupa caderea frunzelor si inainte de aparitia inghetului. Acopera cu grija taietura cu smoala de gradina, pentru a nu provoca „sangerarea” sevei. Merii si perii tolereaza mult mai putin dureros taierea, dar trebuie avut in vedere ca taierea excesiva va determina cresterea rapida a lastarilor vegetativi, ceea ce va duce la o ingrosare a coroanei, va atrage puterea copacului si va afecta negativ fructificarea.

Realitate: Merii si perii pot trai in gradina timp de 50-60 de ani, ciresele si prunele sunt mult putin longevive: in regiunile sudice, pana la 30 de ani, iar in centru - 10-25 de ani. Prin urmare, fructele adulte cu samburi sunt mai rar intinerite, limitate la taierea sanitara si de intretinere si, in cele din urma, inlocuite. Iar fructele cu samburi de peste 30 de ani, cu ingrijire adecvata in anii anteriori si starea buna a pomului, pot fi intinerite semnificativ.

Toaletarea copacilor coniferi

De ce? Pentru a limita cresterea si a se mentine in forma. Cand? Molizii sau brazii sunt tusi o data pe sezon: la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Copacii de tuia - de 1-2 ori pe sezon. Cum se face corect? Gardurile vii sau molizii turnati, brazii sau copacii arborvitae pot fi taiati cu foarfece obisnuite pentru gard viu. Trebuie sa faci acest lucru pe masura ce lastarii noi cresc - in functie de cat de mult doresti sa le lasi posibilitatea de a creste masa vegetativa. Regula principala aici este aceeasi: taierea se efectueaza numai pe lastarii proaspat crescuti, cu cel putin 1/3 mai mare decat cresterea de anul trecut, altfel ramurile vor ramane goale.

Sfat: tunderea nu trebuie sa fie prea puternica, deoarece va provoca un nou val de crestere. Prea multa taiere va slabi copacul.

Important: asigura-te ca indepartezi ramurile uscate din toate coniferele

4. Toaletarea copacilor - Smulgerea pinilor de soi

De ce? Pentru a limita cresterea copacilor, a le mentine forma si a-i forta sa se ramifice mai mult. Cand? In primavara, inainte ca acele sa se deschida pe lastari noi. Cum se face corect: smulgand pinii, nu poti elimina mai mult de o treime sau jumatate din lastari, altfel ramura poate muri. Acest lucru se datoreaza faptului ca punctele de crestere ale coniferelor sunt situate numai la capetele ramurilor. Desigur, cu un pin adult, inalt, un astfel de numar nu va mai functiona si toata ingrijirea se va limita la indepartarea ramurilor inferioare uscate. Desi in gradinile si parcurile japoneze, copacii maturi sunt smulsi cu succes la inceputul primaverii. Pentru aceasta, exista echipe speciale de gradinari de mare altitudine.

5. Cum se face toaletarea pomilor - albirea pomilor fructiferi si tratarea copacilor impotriva daunatorilor

De ce? Pentru a reflecta mai bine lumina si pentru a nu crapa in timpul schimbarilor de temperatura. Si, de asemenea, pentru a proteja copacii de multi daunatori. Cand? Toamna tarziu, inainte de inghet. Daca este necesar, varuirea poate fi actualizata la inceputul primaverii - la primul dezghet de la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie. In acest moment au loc cele mai mari scaderi de temperatura: soarele incepe sa se incalzeasca in timpul zilei, iar inghetul revine noaptea. 

Cum se face corect: copacii sunt albiti pe toata inaltimea trunchiului, pana la primele ramuri ale scheletului, captandu-le si baza. Cea mai usoara modalitate de a varui copacii este cu varuire gata facuta, folosind o perie obisnuita, de constructie. Din cele mai vechi timpuri, copacii au fost varuiti cu o solutie de tei stins cu o carpa speciala. De asemenea, poti folosi o rola sau un pistol de pulverizare. Inainte de varuire, lichenii si partile sale moarte sunt curatate de coaja. Conform regulilor, este necesar sa se dezinfecteze cu o solutie de cenusa (3 kg de cenusa cernuta la 10 litri de apa si putin sapun de rufe pentru lipire), sulfat de cupru sau de fier sau lichid Bordeaux. Etapa de dezinfectie poate fi omisa daca utilizezi var sau formulari moderne gata preparate - acestea includ deja componente dezinfectante.

Sfat: daca exista rani pe scoarta, acestea trebuie acoperite cu smoala de gradina sau compozitie de argila, inainte de varuire.

Tratarea copacilor impotriva daunatorilor 

De ce? Pentru ca arbustii sa nu se imbolnaveasca si sa-si pastreze efectul decorativ. O gradina cu un ecosistem stabilit va face fata complet tuturor bolilor si daunatorilor de la sine. Iar tratamentul chimic va dauna inevitabil pasarilor si insectelor benefice. Daca hranesti pasarile iarna, ofera-le toamna hrana sub forma de seminte de plante si fructe, iar atunci iti vor multumi primavara si vara, scapand de multi daunatori. Ciocanitoarele vor ajuta sa faca fata gandacului de scoarta, iar o familie de arici si broaste va scapa de melci, muschi si tantari.

Sfat: lasa o gramada de ramuri uscate in capatul indepartat al gradinii pentru arici - el va va fi recunoscator.

In ceea ce priveste bolile, aproape toate apar din cauza practicilor agricole necorespunzatoare, a conditiilor necorespunzatoare de apa si sol, de selectia necorespunzatoare a plantelor, de ingrosarea excesiva a plantarilor si a plantelor in sine, de ventilatie si iluminare insuficienta a coroanei. Daca gradina este amenajata corect si intretinuta in stare buna, atunci se poate descurca aproape cu totul singura.

Trebuie sa ajuti gradina daca exista probleme serioase. Dar multi daunatori si boli ale plantelor pot fi tratati in siguranta. Cand?  Dupa cum este necesar. Cum se face corect: pentru a combate bolile fungice, poti trata zonele afectate cu o solutie de iod si zer (9 l apa + 1 l zer sau lapte degresat + 1-5 ml solutie de iod 5% - in functie de specii de plante si gradul de deteriorare). Desigur, daca se produce un dezastru, cum ar fi o infestare in masa a gandacilor de scoarta, lacustelor sau afidelor, vor fi necesare interventii si utilizarea de substante chimice.

6. Instrumente necesare pentru toaletarea copacilor

Acum ca stii cum sa tai copacii, iata cum sa o faci cat mai usor posibil. Uneltele de gradinarit, ascutite si de calitate, pentru taierea copacilor pot transforma o corvoada de temut intr-o sarcina rapida. 


Clesti.  Acestia sunt dotati cu manere ergonomice si tehnologie patentata a angrenajului, care ofera de pana la 3 ori mai multa putere pentru taierea tulpinilor si ramurilor de pana la 1,9 cm grosime.
Foarfece de crengi. Acestia ofera o raza de actiune si o putere optimizata pentru a taia ramurile din mijloc cu un diametru de pana la 5 cm, acolo unde ai nevoie de cea mai mare parghie.

Fierastrau. Fierastraiele electrice sunt ideale pentru indepartarea crengilor si ramurilor mari, cu taieturi curate si rapide. Un design unic al dintelui taie lemnul rapid si lin.
Drujbe.  Cu o raza extinsa pentru ramuri de pana la 4 metri distanta, drujbele au un strat special de frecare scazuta pentru taierea ramurilor groase.

Asadar, cu ajutorul acestui ghid, vei reusi sa intelegi fiecare detaliu care tine de toaletarea copacilor. In acest mod, livada ta va arata mai frumos ca niciodata.

Sursa foto: unsplash.com

Articole similare