Aeroterma vs. convector - Care este cea mai eficienta si convenabila metoda alternativa de incalzire?

Confortul termic este foarte important, atat in perioada lunilor de vara, cat si pe parcursul perioadei friguroase a anului. Foarte multe persoane care locuiesc in mediul urban sunt racordate la sisteme de incalzire centralizata. Acestea pot, deseori, sa se confrunte cu avarii si defectiuni care sa impiedice accesul oamenilor la nivelul de confort pe care si-l doresc. In plus, deseori nu este vorba doar despre confort, ci si despre crearea unui ambient care sa nu puna in pericol sanatatea. 

Atunci cand te afli in situatia de a te baza pe un sistem centralizat public de incalzire, este important sa iti iei masuri de precautie. Acelasi lucru este valabil si daca ai o centrala de apartament sau daca locuiesti la casa si iti incalzesti locuinta cu o centrala pe lemne, centrala electrica sau pompa de caldura.  Toate aceste echipamente sunt predispuse la a se defecta, iar orice zi in care ele nu functioneaza poate deveni una periculos de friguroasa pentru toti locatarii unei case sau ai unui apartament. 

Doua dintre cele mai populare echipamente de incalzire alternative pentru care oamenii aleg sa opteze sunt aeroterma si convectorul. Acestea sunt unelte foarte utile, insa fiecare prezinta particularitati specifice. Din acest motiv, utilizatorii sunt interesati de comparatia aeroterma vs. convector, pentru a putea alege varianta cea mai convenabila. Iata ce trebuie sa ai in vedere!

Cuprins:

1. Aeroterma vs. convector - de ce sunt solutii de luat in calcul?

2. Aeroterma sau convector electric - avantaje si dezavantaje

  2.1. Convector electric vs. aeroterma - avantajele si dezavantajele aerotermelor

  2.2. Diferenta intre convector si aeroterma - avantajele si dezavantajele convectorului electric 

3. Cat consuma o aeroterma vs. cat consuma un convector electric?

1. Aeroterma vs. convector - de ce sunt solutii de luat in calcul?

Atat aeroterma, cat si convectorul electric sunt echipamente care functioneaza pe baza de curent electric. Ambele aparate pot reprezenta alternative foarte eficiente la sistemele de incalzire conventionale, asa cum sunt centralele termice sau retelele publice de caldura. Indeosebi intr-o perioada in care pretul gazelor si cel al lemnului devine tot mai mare, cu ajutorul unor variante de incalzire alternative poate fi obtinuta o eficientizare a costurilor. 

Totodata, aeroterma si convectorul prezinta si un avantaj comun foarte important, pentru care ar trebui ca fiecare gospodar sa le ia in calcul ca solutii de rezerva: sunt fiabile. Te poti baza pe aeroterma si pe convector oricand, deoarece tot ce necesita aceste echipamente pentru a putea functiona consta intr-o sursa stabila de energie electrica. Unii oameni aleg chiar sa foloseasca aparatele electrice ca varianta de incalzire permanenta, nu doar ca o solutie “de avarie”.

Pe langa ca pot sa ofere o eficientizare a costurilor si ca sunt mereu disponiible, aeroterma si convectorul electric sunt caracterizate si de o eficienta foarte ridicata. Ambele pot sa ofere caldura intr-un timp foarte scurt. Daca le folosesti pe post de rezerva la solutiile conventionale de incalzire, ai garantia ca ele isi vor face rapid treaba atunci cand este necesar sa apelezi la ele. Si in cazul in care te bazezi pe aeroterma sau convector electric in mod permanent, rapiditatea si eficienta lor raman avantaje remarcabile.

In ciuda acestor lucruri pe care le au in comun si care le transforma in solutii permanente sau alternative convenabile, se poate face o comparatie convector electric vs. aeroterma, deoarece intre cele doua tipuri de produse exista si diferente semnificative. Ambele vin “la pachet” cu avantaje si cu dezavantaje care trebuie analizate in profunzime, inainte sa iei o decizie de achizitie. In continuare, vei afla care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale fiecarei optiuni.

2. Aeroterma sau convector electric - avantaje si dezavantaje

Desi costul lemnelor si cel al gazelor au crescut, nici cel care trebuie platit in schimbul consumului de energie electrica nu este unul foarte mic. Totodata, trebuie sa iei in calcul ca atat achizitia unei aeroterme, cat si cea a unui convector electric presupun investitii financiare. In acelasi timp, ele iti pot aduce liniste si confort, atunci cand ai nevoie de surse stabile de caldura. Fiecare actioneaza in mod diferit, iar pentru a putea lua o decizie buna, este important sa stii ce avantaje si dezavantaje prezinta cele doua optiuni.

2.1. Convector electric vs. aeroterma - avantajele si dezavantajele aerotermelor

Aeroterma electrica este un echipament de incalzire care are in structura o rezistenta cu rol de incalzire a aerului, completata de un ventilator care are rolul de a raspandi aerul cald in incapere. Aeroterma se foloseste pentru incalzirea unor spatii cu suprafete restranse. 

Este important de retinut ca aeroterma este un aparat prezent pe piata de foarte mult timp, care a fost dezvoltat de-a lungul vremii si a ajuns sa poata garanta un confort termic ridicat, gratie puterii pe care o pot genera modelele de ultima generatie.

De pilda, in gama disponibila pe site-ul Micul-Fermier.ro, poti beneficia de oferte speciale la aeroterme epectrice cu puteri de pana la 3000W. Acestea sunt ideale inclusiv pentru incalzirea spatiilor de lucruri si ale birourilor. Iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje pe care le ofera o aeroterma:

Avantajele aerotermei:

  • Este rapida - Rezistenta din dotarea lor se incalzeste foarte rapid, astfel ca aerul cald va putea fi impediat imprastiat in incapere de catre ventilator. Daca utilizezi aceasta metoda, nu va trebui sa astepti foarte mult pentru a te bucura de caldura. Motivul pentru care aerotermele performante se incalzesc rapid consta in faptul ca ele au in dotare o rezistenta produsa din material ceramic, care se incinge imediat.
  • Este versatila - Se poate utiliza atat in gospodarii, cat si in spatii de lucru, sere sau spatii de depozitare. Aeroterma este, in esenta, un aparat portabil, usor de deplasat. Greutatea neta a unui aparat de acest fel este de maximum 2 kg.
  • Este ieftina - Pretul pe care trebuie sa il platesti pentru a achizitiona o aeroterma din oferta Micul-Fermier nu este deloc unul ridicat, un aparat performant valorand in jur de 150 - 250 de lei.
  • Este usor de controlat - Din dotarea unei aeroterme performante face parte si un termostat de control, astfel ca vei putea sa modifici intensitatea de functionare, in asa fel incat sa mentii consumul si confortul la un nivel optim.
  • Este rezistenta - Aeroterma este produsa din materiale de calitate, cu rezistenta indelungata. De asemenea, modelele de calitate beneficiaza si de protectie la supraincalzire.

Dezavantajele aerotermei:

  • Este zgomotoasa - Ventilatorul din dotarea aerotermei poate sa genereze zgomote neplacute. Acestea te-ar putea impiedica sa o utilizezi atunci cand dormi. 
  • Ridica praful - Exista unele modele care, atunci cand functioneaza, genereaza un curent de aer care poate sa ridice si praful de pe podea. In cazul in care folosesti aeroterma in camera pe care ai curatat-o de praf, dezavantajul acesta nu mai este de luat in calcul.
  • Aerul generat te poate obosi - Suflarea aerului cald sau rece direct inspre tine poate sa creeze senzatii neplacute, daca procesul este unul indelungat. La fel ca ventilatoarele folosite pe timp de vara, si aerotermele pot deveni obositoare din cauza modului in care actioneaza. Astfel, ele nu sunt o solutie pe care sa te bazezi in mod continuu.
  • Nu face fata suprafetelor extinse - aeroterma este o solutie buna pentru birouri si camere mici, insa este o solutie care nu face fata spatiilor mai mari, precum depozitele sau birourile open space.

2.2. Diferenta intre convector si aeroterma - avantajele si dezavantajele convectorului electric

Convectoarele sunt si ele echipamente de incalzire pentru casa si camping care se pot dovedi a fi extrem de eficiente, in contextul potrivit. La fel ca aerotermele, acestea isi bazeaza functionarea pe acces la o sursa stabila si puternica de energie electrica. Daca vrei sa ai certitudinea ca poti sa beneficiezi de confort termic chiar si in cazul in care se petrec caderi de electricitate, poti sa iti completezi gospodaria si cu generatoare electrice. 

Principiul de functionare al unui convector electric presupune ridicarea independenta a aerului cald catre tavanul unei incaperi. Convectorul are un aspect foarte asemanator cu cel al unui calorifer clasic. El atrage aerul rece din incapere si il incalzeste cu ajutorul rezistentei. Aerul rece convertit in aer cald se ridica, apoi, prin cutia convectorului. 

Convectoarele moderne sunt aparate extrem de performante, cu o utilizare intuitiva care va favoriza utilizatorul din punct de vedere al confortului in folosirea echipamentului. In acelasi timp, ele prezinta si anumite dezavantaje in “duelul” convector vs. aeroterma. Iata care sunt toate avantajele si dezavantajele importante ale unui convector electric.

Avantajele convectorului electric:

  • Este rezistent - Convectorul electric modern reprezinta o structura robusta si este dotat cu sisteme de protectie termica foarte eficiente. Din acest motiv, aceste aparate pot fi utilizate pe o perioada mai indelungata decat aerotermele si sunt mai potrivite ca solutii permanente, nu doar ca alternative la variantele conventionale de incalzire.
  • Este versatil - Versatilitatea unui convector electric este una dubla. Asta deoarece exista atat variante de podea, cat si variante de perete. Variantele de podea sunt optiuni mobile, care pot fi transportate dintr-o incapere in alta. Este important de stiut faptul ca un convector mobil cantareste mai mult decat o aeroterma. Un model performant din oferta disponibila pe Micul-Fermier.ro are o greutate neta de 8 kg. Rotile din dotare ajuta, insa, la o deplasare facila a aparatului.
  • Recircula aerul prin incapere - La capitolul diferentelor dintre aeroterma si convector, trebuie subliniat faptul ca un convector electric nu “sufla” aerul cald, ci il emana catre toata incaperea.
  • Este silentios - Convectorul nu are in dotare un ventilator care sa produca zgomot, ci doar o rezistenta de incalzire din aluminiu. Astfel, el este mai silentios decat aeroterma. 
  • Are utilizare intuitiva - Convectoarele electrice moderne faciliteaza o experienta de utilizare foarte confortabila. Ele au in dotare afisaj LED, telecomanda, fiunctii de temporizare pentru a putea fi programate in vederea opririi automate si functie WiFi, pentru a putea fi controlate prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone si tableta.
  • Poate incalzi suprafete mai mari - aeroterma este potrivita pentru incaperi de dimensiuni mai mici, din cauza faptului ca este si ea un aparat destul de mic. In schimb, convectorul electric este un aparat capabil sa incalzeasca si incaperi cu suprafete mai extinse.

Dezavantajele convectorului electric:

  • Necesita atentie sporita - Fiind vorba despre un aparat silentios, care are forma asemanatoare cu a unui calorifer, convectorul electric poate fi uitat in functiune si acoperit cu haine. Aceste elemente provoaca aparitia riscului de incendiu. Asadar, utilizarea convectorului trebuie facuta cu deosebita grija.
  • Sunt mai scumpe - Comparativ cu aerotermele, convectoarele reprezinta solutii care presupun un cost de achizitie mai ridicat. Convectoarele de calitate costa intre 500 si 550 de lei.
  • Sunt mai lente - Aeroterma are in dotare rezistenta din material ceramic, care se incinge rapid. In schimb, rezistentele din aluminiu aflate in dotarea convectoarelor se vor incalzi mai lent si, implicit, vor genera caldura in incapere cu o rapiditate mai scazuta decat cea a aerotermelor.

3. Cat consuma o aeroterma vs. cat consuma un convector electric?

Aeroterma electrica este un aparat care ofera un raport de consum de energie de 1:1. Altfel spus, pentru a genera 1 kW termic, aeroterma va consuma 1 kW electric. In cazul unei aeroterme care are puterea de 2000W, precum exemplul pe care ti l-am prezentat anterior, aceasta va consuma 2 kW pe ora, pentru a functiona la capacitate maxima.

Cat consuma convectorul electric?

Convectorul electric are un consum similar, cu un raport de 1:1. Costul pe ora, la utilizarea convectorului, va fi unul similar cu cel valabil in cazul aerotermei, de 1,36 lei pe ora. Insa convectorul prezinta dezavantajul de a incalzi mai lent decat aeroterma. Astfel, el va trebui folosit pe o perioada mai extinsa, pentru a oferi o temperatura similara cu cea pe care aeroterma o va atinge intr-un timp mai scurt. In schimb, gratie functiilor sale mai complexe decat cele ale aerotermei, convectorul poate fi ajustat si eficientizat economic mai usor.

Alegerea uneia dintre cele doua variante trebuie facuta atat in functie de consum, cat mai ales in functie de frecventa utilizarii. Aeroterma reprezinta o solutie de urgenta mai eficienta, deoarece genereaza caldura la un ritm mai rapid decat al convectorului. Convectorul electric, in schimb, este o varianta mai buna ca solutie permanenta de incalzire. Alege sa investesti in modele sigure si performante si bucura-te de confort termic in orice situatie!

Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Micul-Fermier.ro

Articole similare