Cele mai bune tocatoare de furaje

Doar fermierii care se ocupa de cresterea animalelor stiu cat de importanta este calitatea hranei pe care trebuie s-o ofere zilnic acestora pentru a obtine o dezvoltare armonioasa din punct de vedere anatomic si o productivitate sporita.

Un ajutor esential pentru fermierii crescatori de animale, in special de rumegatoare, si pentru gradinari este reprezentat de tocatoarele de furaje care sunt utilaje agricole proiectate sa marunteasca o gama variata de furaje paioase sau de alta natura in vederea asigurarii unei mai bune digestii a septelurilor. In acelasi timp, furajele maruntite sunt mai usor de depozitat si de manipulat de-a lungul intregului an, de la o recolta la alta. 

De asemenea, tocatoarele de furaje sunt de ajutor in mentinerea unei gradini ordonate si pentru realizarea de ingrasamant de baza pentru diverse culturi prin obtinerea de compost.

Daca esti in cautarea celui mai bun tocator de furaje atunci acest articol iti poate servi drept un ghid pentru a te orienta catre o alegere excelenta. 

1. Cele mai bune tocatoare de furaje - Clasament TOP

Furajele brute, fie ca este vorba de paie uscate ramase de la recoltarea plantelor cerealiere, fie ca este vorba de fan sau lucerna, ori chiar iarba proaspata sunt simplu si eficient de procesat cu ajutorul tocatoarelor de furaje. Din acest punct de vedere, un astfel de utilaj este o necesitate pentru orice gospodarie si mai ales pentru fermele de animale sau culturile horticole cu o mare intindere. 

 

 

Produs

Tocator furaje cu turbina 40024T fara motor

Tocator lucerna, fan, coceni F-500 (siscornita) MF

Tocator lucerna, tulpini de grau, porumb 9Z MF

Caracteristici

Capacitate de tocare: 500 Kg/ora la furaje si 1000 Kg/ora la cereale

Greutate: 90 Kg

Cutite lamelare: 3 buc.

Cutite segment: 6 buc.

Cutite tip disc cu ciocanele: 3 cutite cu 4 axe port ciocanele

Ciocane de macinare: 24 buc.

Site de filtrare: 3mm, 5mm, 8mm, 20 mm

Putere: 4 KW/h

Tensiune: 220 V

Turbina evacuare catre ciclon: da

Tip de incarcare: manuala

Tip de descarcare: centrifugala

Motor: nu este inclus

Capacitate de tocare: 300-400 Kg/ora la furaje, paioase, resturi vegetale si 500 -1000 Kg/h la cereale boabe

Greutate: 80 Kg

Putere: 4 KW/h

Tensiune: 220 V

Site de filtrare: 3 mm, 16mm, 27mm

Motor: electromotor monofazic asincron cu condensator de pornire

Turatie motor: 4500rpm

Capacitate de tocare: 400 Kg/ora 

Putere: 2.8 KW/h

Tensiune: 220 V

Site de filtrare: 3 mm, 16mm, 27mm

Turbina evacuare catre ciclon: da

Cuva: cu posibilitate de insilozare

Motor: electromotor 

Turatie motor: 4500rpm

PRO

- productivitate mare de tocare a furajelor

- cuve duble pentru alimentare atat pentru cereale cat si pentru furaje

- acces rapid la mecanismul de macinare 

- constructie din materiale solide, cu durata lunga de intrebuintare

- site de filtrare pentru dimensiuni diverse ale tocaturii

- sistem de ventilatie superior care reduce consumul de electricitate si accelereaza debitul si puterea la iesire cu 30%

- model versatil care se poate folosi la toate tipurile de cereale boabe, precum si la lucerna, paioase si fan

- tocatura isi pastreaza intreaga valoare nutritiva gratie tehnologiei de tocare cu temperatura redusa

- utilizare continua multumita motorului conceput in mod inovativ


 

- utilizare versatila in multiple scenarii de lucru: tocare fan, paie, tulpini de porumb, de fasole, iarba verde, sorg, buruieni salbatice, cereale boabe, etc.

- structura simpla, functionala

- functionare eficienta cu economie de energie si zgomot redus

- multiple scenarii de lucru: ferme, industria de prelucrare a produselor alimentare, farmaceutice, chimice si alte fabrici, in sectiile de concasare, etc.

- asigura o rata net superioara de utilizare a furajelor de peste 98%

- tocatura isi pastreaza calitatea nutritionala gratie prelucrarii la temperatura joasa

- capacitate mare de incarcare 

- posibilitate de dimensionare a granulatiei tocaturii 

CONTRA

- motorul trebuie achizitionat separat

- pret din gama superioara

 
 

VEZI AICI PRETUL

VEZI AICI PRETUL

VEZI AICI PRETUL

 

2. Cum să alegi cele mai bune tocatoare de furaje?

Alegerea celor mai bune tocatoare de cereale trebuie sa tina cont de o serie de caracteristici esentiale pentru aceste utilaje. Iata cateva aspecte importante de care ar trebui sa tii cont atunci cand esti hotarat sa achizitionezi un tocator de furaje pentru gospodaria sau pentru ferma ta. 

Tipul tocatorului de furaje
Tocatoarele de furaje pot fi de mai multe feluri in functie de modul de operare si de caracteristicile fizice ale acestor utilaje. 

Primele modele de tocatoare de furaje si cele mai simple sunt cele manuale. Un astfel de utilaj manual este compus de regula dintr-o deschidere necesara pentru alimentarea cu furaje si o manivela de rotitre a angrenajelor de maruntire din interior. Desigur, astfel de utilaje manuale nu sunt eficiente decat pentru micile gospodarii si nu au o productivitate ridicata. Furajele sunt introduse manual in masina care este actionata tot cu ajutorul fortei fizice.

Tocatoarele de furaje mecanizate de tip industrial sunt potrivite pentru marile ferme care detin un septel format din zeci sau sute capete. Daca se ia in considerare faptul ca, de exemplu, o vaca poate consuma circa 15-20 de kilograme de furaje pe zi, necesitatea unui tocator de furaje complet mecanizat este evidenta. Cu ajutorul acestor utilaje de nivel industrial se pot toca sute de kilograme de furaje in cateva minute la dimensiunile necesare hranei diverselor rase de animale. 

Tocatoarele de furaje portabile fac parte din gama de mori si tocatoare cu care sunt dotate gospodariile si fermele de dimensiuni medii si mici. Acestea au costuri de achizitie mai mici, sunt destul de usoare si pot fi manevrate destul de simplu acolo unde este nevoie. Cu o productivitate de cateva sute de kilograme de furaje tocate pe ora, productivitatea acestor utilaje este net superioara tocatoarelor manuale.      

In functie de materia vegetala tocata, tocatoarele de furaje se pot clasifica in: 
-Tocatoare de furaje cu continut ridicat de fibre; 
-Tocatoare care pot macina crengi uscate de o anumita dimensiune;
-Tocatoare de biomasa (frunze uscate, resturi vegetale, etc) pentru crearea de compost sau de asternut pentru animale.

• Dimensiunile de maruntire ale tocatorului de furaje 
Dimensiunea de taiere a tocatorului este importanta pentru ca de acest parametru depinde obtinerea unei granulatii necesare pentru furajarea animalelor. Tocatoarele de furaje sunt prevazute cu seturi de cutite cu ciocanele si cutite lamelare dar si cu site de filtrare cu perforatii de diverse diametre. De asemenea, lungimea de taiere a ierbii furajere sau a paioaselor poate fi ajustata. 

• Productivitatea de tocare  
Tocatoarele de furaje asigura reducerea considerabila a duratei de timp petrecute cu tocarea furajelor sau a cerealelor si a resturilor vegetale din gospodarie necesare hranei animalelor sau pentru realizarea de compost. Un tocator de furaje productiv ar trebui sa fie capabil sa proceseze cel putin 400-500 Kg / ora de furaje si pana la 1000 de Kg / ora de cereale uscate. 

• Cuvele de alimentare 
Tocatoarele de furaje eficiente ar trebui sa fie dotate cu cuve de alimentare duble, atat pentru furaje cat si pentru cereale. Cuvele au rolul de a permite alimentarea rapida si eficienta a tocatorului si un acces rapid al materiei prime la mecanismul de macinare.

• Palnia sau canalul de iesire a materiei tocate
Unele modele de tocatoare de furaje sunt prevazute si cu o palnie sau un canal de evacuare al furajelor procesate cu ajutorul careia se poate proceda la insilozarea directa a materialului furajer fara pierderi procentuale in timpul functionarii. 

3. Marcile de tocatoare de furaje bune recomandate de Micul-fermier.ro

Magazinul nostru online depune eforturi consistente pentru a veni in sprijinul fermierilor si gospodarilor romani cu utilaje si unelte adaptate oricarei activitati posibile la preturi excelente si un nivel inalt de calitate. 

3.1 Marca Micul Fermier
Marca “Micul Fermier” apartine companiei romanesti Golden Fish SRL care si-a inceput activitatea pe piata locala acum 15 ani ca un mic business de familie. De-a lungul intregii activitati, compania a livrat nu mai putin de 1.000.000 de echipamente si unelte catre clienti de pe intreg cuprinsul tarii. Diversitatea produselor oferite, durabilitatea si calitatea acestora sunt apreciate de gospodari, fermieri si meseriasi care isi cunosc bine domeniul de activitate si apreciaza o unealta care le usureaza munca si “tine” cu ei fara a se defecta, oferind in acelasi timp productivitate de nivel inalt. 

4. Beneficiile unui tocator de cereale pentru o ferma de animale sau o gradina

Fermier sau doar gospodar, ori chiar detinator al unei mici fabrici de furaje, importanta tocatorului de furaje este destul de repede inteleasa atunci cand te lovesti de problema prepararii eficiente a hranei animalelor. 

Dupa cum este cunoscut in randul specialistilor in zootehnie, animalele rumegatoare, in special, au dificultati in a se hrani cu furaje grosiere, primare. Furajele tocate asigura o crestere considerabila a ratei digestive si o mai buna absorbtie a nutrientilor la nivelul tubului digestiv. Avand astfel la dispozitie nutrienti mai usor de obtinut de catre organism, animalele vor castiga in greutate mai rapid si cu mai putin efort din partea crescatorilor. 

Pe de alta parte, folosirea furajelor tocate elimina si o mare parte din risipa acestei importante resurse care poate fi economisita scazand astfel costurile cu hranirea animalelor intregul an deoarece o mare parte din furajele brute oferite animalelor nu poate fi consumata si devine in mod automat pierdere. Cu ajutorul tocatorului de furaje te vei asigura ca animalele tale vor beneficia de portii adecvate hranirii si o mai mare cantitate de hrana va fi astfel economisita. Exista chiar unele studii agronomice care indica ca tocarea furajelor asigura o reducere a pierderilor in procesul de hranirea a animalelor cu 5-10% fata de hranirea cu furaj brut, neprocesat. 

In ceea ce priveste digestia animalelor, beneficiile unui tocator de furaje sunt cunoscute de mult timp. Particulele mai mici de hrana asigura o suprafata mai mare de actiune a bacteriilor existente in tractul digestiv al animalelor, iar astfel, digestia este completa si nutrientii sunt extrasi in proportie completa. De asemenea, plantele erbacee salbatice din gama fanului sau a ierbii sunt transformate in hrana filamentoasa mai moale pentru o varietate de animale domestice din gama bovinelor, cabalinelor, ovinelor, caprinelor, iepurilor de casa, a pasarilor, etc. 

Nu in ultimul rand, un avantaj al tocatoarelor de furaje este acela ca pot opera cu o diversitate de plante si cereale. Astfel se pot toca atat plante cerealiere din gama furajelor de la porumb, floarea soarelui, diverse tulpini paioase sau graunte (orz, secara, grau, ovaz, etc.) cat si alte tipuri de culturi precum tulpini de porumb, tulpina de fasole, iarba verde, tulpina de sorg, etc. 

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre tocatoarele de furaje

1. In cazul unei livezi se pot toca crengile uscate cu ajutorul unui tocator de furaje?
Tocatoarele de furaje pot macina si crengi de anumite grosimi. Desigur, tocatoarele specializate pentru prepararea hranei animalelor nu pot fi folosite pentru a toca crengi de grosimi prea mari. Pentru astfel de scenarii de lucru ar trebui alese utilaje specializate pentru acest scop. 

2. Pot folosi tocatorul de furaje pentru macinarea cerealelor?
Nu ar trebui sa confunzi un tocator de furaje cu o moara. Totusi, cele mai bune tocatoare de furaje au si optiune pentru tocat cereale realizand acest lucru la o temperatura scazuta tocmai pentru a pastra valoarea nutritiva a boabelor de cereale tocate. 

3. Ce animale pot fi hranite cu furaje tocate la tocator?
Majoritatea animalelor ierbivore pot beneficia de prezenta unui tocator de furaje in cadrul unei ferme: cabaline, bovine, ovibe, caprine, pasari, iepuri de casa, suine, etc. 

4. Ce tipuri de plante pot fi introduse in siguranta in tocatoarele de furaje?
Tocatorul de furaje poate toca la dimensiuni pretabile hranei eficiente a animalelor o gama larga de plante furajere; paie uscate, crengi uscate, coceni de porumb, tulpini de soia, capete de trestie de zahar, buruieni, lucerna, fan, paie, paie de grau, cartofi, sfecla, etc.

5. Cum pot fi sigur tocatorul de furaje va functiona mult timp fara probleme?
In primul rand ar trebui ca tocatorul de furaje sa fie folosit exclusiv pentru materiile vegetale pentru care a fost construit. De asemenea, curatarea regulata a tocatorului dupa perioadele de folosire si conform instructiunile din manualul tehnic, precum si depozitarea acestuia in perioada sezonului rece in spatii uscate si protejate sunt cai de urmat pentru a benefica de o perioada indelungata de utilizare fara probleme tehnice. 

Sursa foto: Micul-fermier.ro, Pixabay.com 

Articole similare