Gradina de legume: o activitate relaxanta si o solutie excelenta pentru un stil de viata sanatos

Oamenii din ziua de azi se confrunta cu foarte multe probleme, printre care se numara obezitatea si produsele necalitative care se gasesc in comert. Acestea sunt cauzate in principal de lejeritate, care duce la un stil de viata nesanatos. Pe langa lucrurile mentionate anterior, un alt motiv pentru care oamenii aleg sa isi cumpere produse din comert fara sa analizeze calitatea acestora este cresterea exagerata a preturilor.

O metoda care iti garanteaza produse bio este cultivarea unei gradini de legume indiferent de sezon chiar in propria ta curte. Aceasta este o activitate relaxanta care iti poate completa perfect programul si care iti aduce satisfactia recoltarii si consumarii unor produse de calitate. Mai mult, intreaga ta familie se va putea bucura si aprecia roadele muncii tale.

Cuprins:

1.     Gradina de legume: organizarea si amenajarea gradinii de legume

1.1.         Lista legumelor pentru gradina

1.2.         Ordinea legumelor in gradina

1.3.         Cultivarea plantelor si a legumelor in gradina

2.     Gradina cu legume: calendarul gradinii de legume

2.1.         Cand se pun semintele pentru rasaduri?

2.2.         Legume de primavara pentru gradinita

2.3.         Legume care se planteaza toamna

3.     Gradina legume: trucuri in gradina de legume

3.1.         Cand se pun rasadurile si ce legume se planteaza in solar?

3.2.         Scheme de fertilizare a legumelor

 

1. Gradina de legume: organizarea si amenajarea gradinii de legume

Cultivarea legumelor in propria ta gradina nu este o sarcina usoara daca nu te documentezi si nu ai un plan foarte bine pus la punct. Pentru a te putea bucura de recolte bogate pe tot parcursul anului, este necesar sa ai bine puse la punct planificarea, organizarea si amenajarea gradinii tale de legume. Trebuie sa incepi prin a alege locul potrivit amplasarii gradinii. Este de preferat sa alegi un loc insorit, insa care sa aiba acces facil la apa. Daca nu beneficiezi de acest avantaj, poti alege niste sisteme de irigat, acestea fiind metoda cea mai potrivita pentru ca plantele si legumele din gradina ta sa se dezvolte intr-un mod armonios.

Dupa ce ai ales locul potrivit pentru gradina ta, este nevoie sa te gandesti atent la ce roade vrei sa se gaseasca in aceasta. Ulterior, vei imparti terenul in functie de acestea. 

In prima faza, este necesar sa cureti resturile ramase de la o eventuala cultura precedenta sau buruienile care se aflau pe sol. Daca spatiul de care dispui este unul redus, poti alege sa sapi locul de unul singur sau cu ajutorul familiei, insa daca suprafata aleasa este una generoasa, poti apela cu incredere la motocultoare specializate, care iti vor usura munca si iti vor pregati gradina pentru plantat.

1.1. Lista de legume pentru gradina

In tara noastra, legumele si plantele se cultiva destul de bine datorita conditiilor prielnice de mediu. In functie de suprafata de care dispui pentru cultura, poti planta mai multe sau mai putine legume. Atunci cand dispui de o suprafata redusa de teren, prioritatea ramane plantarea principalelor legume si plante necesare in fiecare zi in gospodarie, cum ar fi patrunjel, marar, ceapa, usturoi, morcov, rosii si castraveti. Un aliment extrem de important in viata fiecarei persoane este cartoful, care nu trebuie sa lipseasca din legumele care se planteaza in gradina ta.

In situatia in care ai o suprafata de teren generoasa, poti adauga listei precedente si alte legume si plante extrem de sanatoase si gustoase, precum salata verde, leustean, fasole si mazare. De asemenea, daca iti doresti o gradina foarte bogata pentru a obtine cele mai gustoase mancaruri, varza, dovleceii, ardeii si vinetele te vor ajuta cu siguranta, putand astfel sa ii oferi familiei tale alimente sanatoase, obtinute in propria gospodarie.

 

1.2. Ordinea legumelor in gradina

Pentru roade cat mai bogate, este necesara o ordine foarte bine stabilita in ceea de priveste plantarea legumelor, deoarece contrariul poate compromite munca si intreaga ta productie. Daca morcovii se afla pe lista ta de legume, ar fi bine sa nu ii pozitionezi pe langa marar sau patrunjel, deoarece se polenizeaza reciproc. Daca rosile sunt printre preferintele tale, ar fi bine sa le pozitionezi in apropierea morcovilor, mararului, salatei, busuiocului sau sparanghelului, insa nu pe langa castraveti, conopida sau varza, deoarece toate sunt mari consumatoare de apa si nutrienti, ceea ce va duce la incetinirea cresterii lor.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este foarte important sa alegi o ordine si o organizare potrivita pentru plantarea legumelor, facand diferenta intre o recolta bogata si una saraca. Ceapa si patrunjelul tin la distanta daunatorii morcovului, acestea plantandu-se astfel in apropiere. Planteaza porumbul langa mazare, dovleac sau castraveti, dar evita sa il plantezi langa rosii, pentru a evita daunatorii sau instalarea omidei de rosii.

1.3. Cultivarea plantelor si a legumelor in gradina

Procesul specific cultivarii legumelor necesita foarte multa atentie si pricepere pentru obtinerea unor rezultate incantatoare, dar exista un inceput pentru orice persoana, exercitiul fiind mama invatarii. Pentru a usura procesul, poti folosi diferite tipuri de plantoare potrivite fiecarui tip de legume sau plante. Pentru o dezvoltare armonioasa, legumele au nevoie de apa. Daca zona in care locuiesti este una preponderent secetoasa, poti considera montarea unor hidrofoare ca fiind cea mai buna solutie, deoarece cu ajutorul acestora iti poti uda recolta cu usurinta. Daca ai un program foarte incarcat, poti alege niste sisteme de stropit potrivite, care pot fi actionate si oprite atat manual, cat si cu ajutorul telefonului mobil sau a altui dispozitiv inteligent.

 

2. Gradina cu legume: calendarul gradinii de legume

2. Gradina cu legume: calendarul gradinii de legume

Un instrument folositor care nu trebuie sa ii lipseasca niciunui pasionat de agricultura este calendarul gradinii de legume. Pentru a putea obtine cele mai bune rezultate, trebuie luati in calcul o multime de factori foarte importanti, cum ar fi nivelul de precipitatii, regimul de temperatura sau inclinarea terenului din zona in care locuiesti, deoarece niste plante cultivate la deal vor avea nevoie de conditii speciale fata de legumele cultivate pe un teren plat.

2.1. Cand se pun semintele pentru rasaduri?

Pe langa cunoasterea listei de legume care se planteaza si a tehnicilor specifice fiecarui tip de planta, este foarte important sa alegi niste seminte sanatoase si sa stii cand sa le pui. De regula, semintele se pun primavara, acesta fiind principalul anotimp destinat plantarii eficiente. Dupa cultivarea legumelor si plantelor in timpul verii, urmeaza momentul in care se strang seminte din recolta pentru urmatorul sezon, acest lucru intamplandu-se toamna.

2.2. Legume de primavara pentru gradinita

Principalele legume care se planteaza in perioada timpurie a primaverii sunt patrunjelul, morcovul, leusteanul, mararul, ceapa, usturoiul, mazarea sau spanacul. Este necesar ca acestea sa aiba seminte sanatoase si straturile sa fie acoperite cu un strat de ingrasamant natural pentru rezultate imbunatatite. La inceputul perioadei de primavara, aceleasi legume raman de interes daca timpul sau conditiile meterorologice nu ti-au permis sa le pui mai devreme. La acestea se pot adauga cartofii timpurii, castravetii si ardeii, pregatindu-se terenul pentru tomate si vinete. In luna aprilie, ridichiile, soiurile de varza timpurie si radacinoasele trebuie sa isi faca simtita prezenta. In mai lucrurile sunt simple, deoarece rosiile, castravetii, vinetele si ardeii sunt piesele de rezistenta, completandu-ti astfel gradina intr-un mod incantator.

2.3. Legume care se planteaza toamna

In sezonul de toamna, legumele care se planteaza nu sunt atat de numeroase, dar cu toate acestea raman deosebit de importante. In luna septembrie, principalele legume care se pun sunt spanacul, macrisul, salata verde (care rezista pe parcursul iernii) si ceapa verde specifica sezonului rece. De asemenea, in aceasta luna se strang semintele pentru primavara, fiind foarte important sa le pastrezi intr-un mod corespunzator. Pentru a avea in perioada incipienta a primaverii recolte proaspete, este nevoie ca in octombrie sa cultivi loboda, salata, ceapa si usturoi verde, toate cele mentionate rezistand bine la temperaturi scazute. Spre sfarsitul perioadei de toamna si inceputul iernii, patrunjelul, mazarea si morcovul sunt plantele preferate pentru productia timpurie de primavara.

 

3. Gradina legume: trucuri in gradina de legume

Ca in orice alt domeniu, in agricultura exista diferite trucuri prin care poti face ca recolta ta sa fie una bogata. Indiferent daca e vorba despre cantitatea de legume pe care o vei recolta, dimensiunea sau gustul acestora, toate se pot realiza cu mult mai mare usurinta si intr-un timp mai scurt daca ai in vedere anumite metode.

3.1. Cand se pun rasadurile si ce legume se planteaza in solar?

Plantarea legumelor in solar este o metoda foarte eficienta de a recolta aproape orice tip de legume si plante indiferent de sezon. Ca in orice alt loc, plantarea rasadurilor de legume este de preferat sa fie facuta in momentul in care acestea indeplinesc anumite conditii, pentru ca aceasta procedura sa fie efectuata intr-un mod corespunzator. Cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont in acest sens sunt: urmarirea radacinii plantelor (care trebuie sa fie bine dezvoltata), integrarea unui sistem optim de irigare si al unuia de incalzire in timpul sezonului rece. Poti planta cu usurinta culturi de rosii, ardei sau castraveti, rasadurile trebuind puse la distante egale, fapt ce va crea o simetrie perfecta. De regula, daca se pastreaza o temperatura optima, orice tip de leguma poate fi plantata in orice sezon.

3.2. Scheme de fertilizare a legumelor

Procesul de fertilizare al plantelor este un lucru extrem de important pentru ca acestea sa aiba parte de o crestere armonioasa. Acest lucru implica existenta unui plan de fertilizare bine definit in ceea ce priveste nutritia plantelor pe parcursul unor etape specifice, impartite pe saptamani, fiind destinate atat culturilor de legume in sere, cat si celor din solar. Prin acesta se vor analiza anumite aspecte precum tipul de sol si de cultura si se va oferi un plan personalizat de irigare, incalzire si elemente nutritive pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Poti opta sa te documentezi atat de pe internet, cat si de la persoanele specializate in acest domeniu sau din ghiduri special destinate acestui proces.

In concluzie, planificarea, organizarea si amenajarea unei gradini de legume chiar in propria ta curte poate parea un lucru dificil la inceput, dar cu ajutorul unei documentari riguroase si cu putina ambitie, te poti bucura de niste roade sanatoase si gustoase, pe care le poti impartasi intregii tale familii.

Sursa foto: unsplash.com


Articole similare