Incalzire garaj - Care sunt cele mai bune solutii pentru incalzirea garajului?

Atunci cand construiesti sau cumperi o casa, garajul reprezinta unul dintre elementele esentiale care fac parte din structura noii tale locuinte. Daca ai un autoturism sau planuiesti sa iti cumperi unul, garajul iti va fi extrem de util. In mod traditional, acesta reprezinta fie  o structura separata de casa, fie o anexa a locuintei, iar in interiorul sau poate fi parcata cel putin o masina. In unele cazuri, garajul are dimensiuni mai mari si poate sa gazduiasca cel putin doua autoturisme. Fireste, dimensiunile garajelor sunt variabile, de la casa la casa. 

Pentru multi posesori de case si autoturisme, garajul nu este doar un loc inchis in care isi pot parca masina. Acesta poate fi cu usurinta transformat intr-un adevarat atelier. Acolo pot fi depozitate diverse piese de intretinere auto, precum si alte scule utile in viata de zi cu zi. Tot in interiorul garajului isi pot gasi locul si accesoriile necesare in vederea intretinerii autoturismului, precum diverse uleiuri, lichidul de parbriz si altele. Daca ai la dispozitie un spatiu de dimensiuni generoase, dar si cunostintele mecanice necesare, in garaj te poti ocupa si de lucrarile de intretinere a masinii. 

Pentru ca toate aceste lucruri sa fie posibile pe toata durata anului, este necesar ca in garaj sa existe un confort termic ridicat, iar cea mai mare problema este reprezentata de lunile reci, de iarna. La fel ca orice alta incapere din gospodarie, pe parcursul lunilor friguroase, garajul tau va avea nevoie de echipamente de incalzire, pentru a putea sa joace in continuare rolul de spatiu “bun la toate”. Iata care sunt cele mai populare si eficiente solutii de incalzire pentru garaj!

Cuprins:

  1. Incalzire garaj - De ce este necesara incalzirea garajului?
  2. Solutii de incalzire a garajului - Care sunt cele mai eficiente si populare variante?

1. Incalzire garaj - De ce este necesara incalzirea garajului?

Cuvantul garaj defineste acea structura special amenajata in vederea parcarii autoturismului si a derularii lucrarilor de intretinere a acestuia. Pentru cei care locuiesc la casa, garajul este un spatiu multifunctional, deoarece in interiorul sau poate fi amenajat un adevarat atelier in care sa se depoziteze si drujbe sau foarfeci si unelte de gradinarit. Tot in garaj se pot utiliza diverse scule nu doar pentru repararea sau intretinerea masinii, ci si pentru remedierea problemelor aparute la nivelul altor obiecte din gospodarie. Garajul devine, astfel, un atelier de lucru mai mare. 

Pentru a putea fi utilizat mereu la capacitate maxima, spatiul pus la dispozitie in garaj trebuie sa fie foarte bine organizat. Poti sa apelezi la obiecte de mobilier specifice si la trucuri prin care sa maximizezi spatiul. De asemenea, este recomandat sa utilizezi scule speciale de curatenie si intretinere, astfel incat garajul tau sa fie mereu ordonat si usor de utilizat. Foarte important este, de asemenea, sa creezi un mediu ambiental placut. Acest lucru este important din trei motive principale:

  1. Pentru protejarea obiectelor si solutiilor depozitare in garaj;
  2. Pentru crearea unui mediu confortabil de lucru;
  3. Pentru protejarea structurii garajului si a zonelor din jurul sau.

In cazul in care ai un garaj in care temperatura este una foarte scazuta, in timpul lunilor de iarna, exista riscuri importante care se pot manifesta la nivelul caroseriei masinii parcate acolo, dar si la nivelul pieselor si solutiilor utilizate pentru intretinerea acesteia. In primul rand, daca in garaj este foarte frig, aerul din interior va fi unul umed. Prin incalzirea aerului din garaj pana la temperaturi de minimum 5 grade Celsius, va scadea riscul de aparitie a coroziunii.

De asemenea, expunerea la temperaturi negative sau mai mici de 5 grade poate crea probleme la nivelul mecanismului motor al masinii. Uleiul de motor si alte substante fluide care permit buna functionare a automobilului nu fac fata conditiilor de vreme foarte rece si, in timp, isi pierd din proprietati. Acest lucru poate sa impierdice masina sa mai porneasca si poate sa provoace si uzura prematura a unor componente. 

Acelasi lucru se poate intampla si la nivelul altor elemente depozitate in garaj, nu doar la nivelul masinii. Pot fi afectate de ger echipamentele electrice, precum compresoarele, dar si sculele care functioneaza pe benzina sau motorina, asa cum sunt motocoasele care functioneaza cu combustibil. Este important, deci, sa se utilizeze sisteme de incalzire a garajului auto pentru a se evita problemele cu echipamentele. Totodata, trebuie sa se pastreze si o temperatura optima pentru atunci cand vrei sa lucrezi in garaj, pe timp de iarna.

Nu este necesar sa ai in garaj o temperatura echivalenta cu cea din interiorul casei. Este de preferat sa pastrezi, totusi un minimum de 10 - 15 grade Celsius. Aceasta temperatura va mentine un nivel optim de confort pentru persoanele care patrund si lucreaza in garaj si va crea si cele mai bune conditii pentru pastrarea in siguranta a masinii, a echipamentelor de lucru si a sculelor. In plus, o temperatura optima va proteja si structura garajului, si va ajuta la:

  • degivrare - incalzirea garajului la interior va permite inlaturarea usoara a turturilor, ghetii si zapezii de pe acoperis. Aceasta este o masura importanta de siguranta, pe timp de iarna;
  • dezghetare - prin mentinerea unui ambient potrivit in garaj, eviti inghetarea lichidelor pastrate in acest spatiu, dar si problemele care pot aparea din cauza umiditatii la nivelul tencuielii. 
  • economisire - cu ajutorul unui sistem de incalzire a garajului, poti contribui la reducerea costurilor totale de incalzire. In cazul in care exista cel putin un perete comun intre garaj si locuinta, mentinerea calda a acestuia va ajuta la pastrarea unor temperaturi mai ridicate in interiorul casei. 

Fie ca este lipit de locuinta sau construit sub forma de structura independenta, garajul trebuie sa fie incalzit. In cazul in care el este atasat la casa, incalzirea garajului se poate face mai usor, insa exista si alternative, acestea fiind foarte utile in cazul garajelor care nu beneficiaza de incalzire conventionala. In continuare, vei afla care sunt cele mai bune solutii de incalzire pentru garaj auto. 

 

2. Solutii de incalzire a garajului - Care sunt cele mai eficiente si populare variante?

Cel mai bun sistem de incalzire pentru garaj este acela care se poate adapta cu foarte mare precizie particularitatilor spatiului pe care trebuie sa il incalzeasca. Dimensiunile garajului joaca un rol esential, atunci cand alegi solutia de incalzire a acestuia. De asemenea, trebuie sa te orientezi si in functie de capacitatea sistemului de a genera o cantitate optima de caldura, intr-un timp cat mai scurt.

Daca nu apelezi la metode conventionale, asa cum sunt sistemele de incalzire centralizata, este clar ca va trebui sa te orientezi catre echipamente electrice sau pe gaz. Din aceasta categorie de solutii de incalzire a garajului, se remarca urmatoarele trei tipuri de echipamente:

  • Aeroterma electrica

Sunt printre cele mai populare echipamente alternative de incalzire a spatiilor si pot fi achizitionate intr-o varietate deosebita de modele. Acestea difera in functie de putere si consum, insa au in comun o serie intreaga de beneficii pe care ti le garanteaza. Este vorba, in primul rand, despre eficienta lor. Aerotermele dispun de un mecanism de ventilatie, prin care incalzesc foarte rapid aerul din jurul lor. Sunt potrivite, astfel, pentru utilizarea pe parcursul orelor in care lucrezi in garaj. De asemenea, pot fi utilizate pentru dezghetare si degivrare in timp scurt.

Modelele de ultima generatie dispun si de functii prin care sa le poata fi ajustata si automatizata functionarea. Este vorba despre functia de timer, dar si functiile de oscilare a fluxului de aer. In plus, poti controla temperatura creata in garaj cu ajutorul termostatului cu capilar din dotarea aerotermei. Pentru multi utilizatori, aeroterma reprezinta un echipament pe care il considera riscant, insa solutiile pe care le poti cumpara din magazinul nostru dispun si de sisteme de securitate foarte avansate.

 

Este vorba despre materialele de fabricatie de calitate, care nu se topesc si nu ard in conditii de temperatura ridicata, sistemul de protectie la supraincalzire, precum si sistemul special de incalzire care nu genereaza fum sau mirosuri. In ceea ce priveste eficienta unei aeroterme electrice, aceasta este garantata de puterea deosebita a motorului. Puterea unui model de baza este de 2000 W, insa exista si aeroterme industriale care pot sa ajunga la puteri de 3000 W. 

In plus, variantele moderne pot sa functioneze in trepte, ceea ce faciliteaza si controlul facil al consumului generat. Cu ajutorul unei aeroterme poti incalzi rapid si eficient suprafete de la 20, pana la 30 de metri patrati. Asadar, aceste solutii sunt ideale pentru un spatiu precum garajul. Singurul dezavantaj al unei aeroterme destinate uzului casnic sau industrial este reprezentat de zgomotul pe care il genereaza ventilatorul. In general, acesta variaza intre 40 si 55 dB. In ceea ce priveste pretul unei aeroterme, acesta porneste de la 160 de lei si poate ajunge pana la 250 de lei.

  • Tunul de caldura

Un alt sistem eficient de incalzire a garajului este tunul de caldura. Exista tunuri de caldura pe gaz si tunuri de caldura pe benzina sau motorina. Variantele pe gaz sau GPL sunt cele mai accesibile, din punct de vedere al costului si sunt potrivite si pentru uz casnic. Tunurile de caldura pe gaz sau GPL au preturi aflate in intervalul 500 - 700 de lei, in vreme ce variantele pe combustibil pornesc de la 1300 de lei si pot ajunge sa coste pana la 2100 de lei. 

Tunurile pe gaz sau GPL au puteri care pornesc de la 15 kW si ajung pana la 30 kW. Debitul de aer cald generat porneste de la 320 m3/h si ajunge pana la 870 m3/h, in vreme ce consumul alterneaza intre 1,09 L/h si 2,18 L/h. Un model de baza, cu putere de 15 kW si consum de 1,09 L/h este recomandat pentru incalzirea unui spatiu cu suprafata de 50 de metri patrati. Asadar, mai mult decat suficient pentru cele mai multe tipuri de garaje intalnite in cadrul gospodariilor din Romania.

 

Tunurile pe combustibil se folosesc la nivel industrial si ofera un consum mai ridicat. La fel ca pretul de achizitie, de altfel, insa puterea generata de acestea este la un nivel foarte ridicat. Un tun de caldura care costa aproximativ 1400 de lei poate sa incalzeasca rapid o suprafata de pana la 150 de metri patrati! Modelele cele mai scumpe pot fi utilizate si pentru incalzirea unor suprafete foarte extinse, de pana la 400 de metri patrati, asa cum sunt corturile sau halele foarte mari. 

Avantajul tunului de caldura este reprezentat de portabilitate si de eficienta, caldura generata fiind una rapida. De asemenea, consumul de gaz este unul scazut, ceea ce il transforma intr-o varianta economica, mai ales pentru garajele cu suprafete extinse, asa cum sunt cele in care se parcheaza mai multe autoturisme. 

  • Convectorul electric

In fine, o a treia solutie prin care poti incalzi garajul este una ideala pentru atunci cand ai un garaj nu foarte extins. In oferta disponibile pe site-ul Micul Fermier gasesti convectoare electrice cu putere maxima de 2000 W. Acestea sunt suficient de performante pentru a garanta incalzirea rapida si constanta a spatiilor cu suprafete de pana la 20 de metri patrati. Asadar, convectoarele au aceeasi eficienta ca cea a unui model de baza de aeroterma. 

Convectoarele au un principiu de functionare diferit decat cel al aerotermelor. Concret, un convector actioneaza in baza principiului convectiei. El preia aerul rece, pe care il incalzeste prin intermediul elementului de incalzire din aluminiu, iar apoi il face sa se ridice in incapere. Foarte importanta, pentru atunci cand vrei sa incalzesti un garaj cu ajutorul convectorului electric, este functia sa anti-inghet.

 

Setata la 5 grade Celsius, aceasta functie va declansa in mod automat functionarea convectorului cand temperatura ambientala ajunge la aceasta valoare. De asemenea, convectorul are si termostat, functie WiFi si chiar aplicatie pentru smartphone. Ele sunt portabile, usor de montat, consuma putin si pot functiona in trepte. 

Pe site-ul Micul Fermier poti gasi toate aceste variante eficiente de sisteme de incalzire a garajului, disponibile intr-o gama variata si la preturi foarte avantajoase. Investeste in solutii de calitate si transforma-ti garajul intr-un spatiu eficient, economic si prietenos!

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

 

Articole similare