Ingrijirea gazonului - cele mai importante sfaturi despre plantare si fertilizare, pe care trebuie sa le cunoasca orice gradinar amator! Cum obtii cel mai frumos si sanatos gazon?
Cum obtii cel mai frumos si sanatos gazon?
Sa detii propriul tau paradis verde, este un vis de care nu se poate bucura toata lumea. Daca esti atat de norocos incat sa detii un astfel de spatiu destinat relaxarii, este necesar sa il poti intretine corespunzator. Marile realizari vin impreuna cu mari responsabilitati si trebuie sa fii pregatit pentru tot ce presupune acest lucru. Din punct de vedere vizual, gazonul ofera o priveliste exceptionala, o mare de verdeata, ce iti da posibilitatea sa te recreezi dupa o zi lunga de serviciu. Daca spatiul iti permite, poti amenaja in curte un loc special pentru gratar, astfel incat sa poti petrece sfarsiturile de saptamana alaturi de cei dragi, bucurandu-va impreuna de iarba verde, de soarele arzator de vara si de adierea suava a vantului. Daca ti-ai achizitionat recent o casa ce detine un spatiu suficient de mare, poti opta pentru fertilizarea solului, astfel incat sa obtii un gazon sanatos si extrem de aspectuos. Totusi, este important sa cunosti cat mai multe detalii legate de modalitatea de fertilizare, plantare sau ingrijire a gazonului. Daca iti doresti sa afli cat mai multe informatii privind ingrijirea noului tau gazon, ramai alaturi de acest articol interesant, plin de detalii si trucuri utile.
1. Ingrijirea gazonului in primul an - care sunt cei mai importanti pasi pe care trebuie sa urmezi?
Gazonul reprezinta solutia ideala pentru persoanele ce isi doresc o curte verde, ingrijita, simetrica si aspectuoasa. Acesta este rezistent si destul de usor de ingrijit, insa necesita totusi destul de multa atentie din partea ta. Pentru a te asigura ca te poti bucura de un gazon sanatos, fertilizarea joaca un rol extrem de important, iar realizarea acesteia la timpul potrivit, iti va garanta rezultatul dorit. Daca acest pas este efectuat corespunzator, gazonul tau va creste rezistent la factori de stres si la daunatori. Primul an din “viata” gazonului tau, este extrem de important, intrucat acesta va trece prin toate anotimpurile si tu va trebui sa il ingrijesti corespunzator, astfel incat acesta sa poata trece cu bine prin toate schimbarile aduse de vreme, de temperaturile mult prea scazute sau mult prea ridicate, sau de diversi alt factori externi.
- Cand este recomandat sa plantezi semintele gazonului?
Plantarea semintelor pentru gazon trebuie sa se efectueze regulat, astfel incat acesta sa poata rezista cu brio peste trecerea timpului. Exista doua perioade propice pentru aceasta activitate. Este necesar sa te ocupi de plantarea gazonului atunci cand temperaturile nu trec de 30 de grade, pentru ca acesta nu va creste corespunzator, intrucat solul va fi mult prea uscat, insa nici nu trebuie sa astepti perioadele geroase din sezonul rece. De regula, gradinarii recomanda ca plantarea semintelor sa aiba loc oricand intre lunile martie si iunie, sau august si octombrie.
- Care sunt lucrurile de care ai nevoie?
Atunci cand iei in considerare plantarea gazonului, ai nevoie in primul rand de seminte. Acestea trebuie plantate cat mai uniform, astfel incat iarba sa fie simetric impartita pe suprafata terenului tau. Incearca sa eviti zilele ploioase, intrucat apa poate deplasa semintele, iar gazonul va avea parcele goale atunci cand iarba va incepe sa creasca.
- Cata atentie trebuie sa ii oferi gazonului tau?
Atunci cand plantezi un gazon, trebuie sa te gandesti cu atentie la tot ceea ce presupune acest lucru, intrucat este nevoie de un grad inalt de implicare din partea ta. Acesta are nevoie de o atentie deosebita in primele saptamani de la plantare, intrucat semintele necesita o cantitate destul de mare de apa, pentru a putea germina intr-un mod sanatos. Totusi, ai grija ca gazonul sa nu primeasca o cantitate de apa mai are decat are nevoie, intrucat semintele se pot deteriora. Se recomanda sa optezi pentru un sistem inteligent de irigare, care sa te ajute sa dozezi corect apa pe care o administrezi gazonului tau.
- Mai exista vreo varianta pentru a obtine un gazon sanatos?
Daca nu vrei sa optezi pentru varianta clasica a unui gazon si vrei sa scapi de ingrijirea semintelor proaspat germinate, mai exista o varianta ajutatoare, care iti permite sa te bucuri in continuare de o gradina verde si frumoasa. Ai posibilitatea de a opta pentru un gazon tip rulou, pe care il poti pune in gradina pe tot parcursul anului. Acesta este mult mai usor de ingrijit, iarba creste intr-un mod uniform si nu mai trebuie sa aspeti deloc pentru a creste semintele. Totusi, peluzele au un pret mult mai ridicat decat semintele de gazon, insa multe persoane prefera totusi sa opteze pentru aceasta varianta. Chiar daca este mult mai usor de intretinut, asezarea acestuia necesita o minima pregatire a solului. Acesta trebuie sapat si nivelat cu ajutorul unei greble, dupa care trebuie sa asezi o anumita cantitate de nisip, peste care sa asezi peluzele.
2. Cum trebuie sa ingrijesti gazonul in functie de anotimp?
Daca detii o casa cu o curte mare, cu siguranta ai luat in considerare plantarea unui gazon imens, verde si aspectuos. Daca optezi pentru aceasta varianta, trebuie sa iei in considerare foarte mult factori, printre care si cei ce tin de vreme, temperatura, sau diversi daunatori. Fiecare anotimp vine cu provocarile lui, iar modul de ingrijire al gazonului, se schimba de la un sezon la altul. Totusi, de cata atentie are nevoie gazonul tau? Cum dozezi corect apa pentru gazonul tau in zilele caniculare? In sezonul rece mai este necesar sa ii acorzi gazonului tau atentie? Daca esti curios sa afli raspunsurile la aceste intrebari, inseamna ca ai ajuns in locul potrivit.
2.1. Ingrijirea gazonului primavara - cum te poti asigura ca ai parte de un gazon verde si proaspat?
Cu siguranta iti doresti o curte mare, cu un gazon sanatos, insa acest lucru nu este foarte usor de obtinut. Este necesar sa ii acorzi acestuia o atentie sporita, pentru ca firele de iarba sa fie verzi si simetrice. Gazonul tau are nevoie de ingrijiri atente, zilnice, deci nu te gandi ca va fi o munca usoara. Toti oamenii care au un gazon, declara faptul ca acesta le ofera un sentiment cald si primitor, de natura, care ii ajuta sa se deconecteze de la tot zgomotul cotidian. In momentul in care primavara soseste si gradina ta prinde viata, gazonul tau are nevoie de toata iubirea si atentia ta, pentru a se dezvolta intr-un mod corespunzator. Pentru a te asigura ca gazonul tau va fi exact asa cum ti-ai imaginat, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, care te vor ajuta sa te bucuri de cel mai verde si sanatos gazon.
- Curata temeinic gazonul
Primavara, primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa cureti temeinic gazonul, pentru ca acesta sa aiba loc sa creasca si sa se dezvolte. Trebuie sa il greblezi, astfel incat sa elimini toate reziduurile ce au ramas in urma iernii. Elimina frunzele, crengile sau alte elemente nedorite de pe gazonul tau.
- Completeaza spatiile fara iarba
Exista primaveri, in care vei vedea ca anumite parti din gazon, lipsesc cu desavarsire. Daca iarna anterioara a fost una dura, aceasta ti-a afectat cu siguranta gradina. De aceea, este necesar sa reaplici un strat subtire de seminte, pentru a umple golurile de iarba.
- Aplica un ingrasamant calitativ
Unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii urmezi primavara, este sa optezi pentru un ingrasamant de calitate superioara, care sa feritizeze solul. Acesta te va asigura ca gazonul va creste viguros si sanatos, fara prezenta parazitiilor. Aplicarea ingrasamintelor se face atunci cand temperaturile sunt destul de ridicate, iar folosirea insecticidelor se face atunci cand aerul trece de 15 grade Celsius.
- Tunde gazonul intr-o zi calduroasa
Un moment foarte important pentru ingrijirea gazonului, este reprezentat de tunderea acestuia. Aceasta procedura se efectueaza pentru ca gazonul sa se regenereze rapid si pentru a putea elimina firele de iarba avariate, uscate si ingalbenite. Opteaza intotdeauna pentru o masina de tuns iarna performanta, care sa iti taie firele de iarba cat mai simetric cu putinta. La inceput de primavara, coseste saptamanal, iar la sfarsitul acestui anotimp, repeta aceasta procedura mai des, de doua, sau poate chiar de trei pe saptamana. In felul acesta, vei stimula cresterea sanatoasa a gazonului.
- Asigura-te ca gazonul primeste cantitatea necesara de apa
La inceputul sezonului cald, gazonul tau are nevoie de o mare cantitate de apa, pentru a se dezvolta corespunzator. In acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca nu folosesti prea multa apa, intrucat vei distruge semintele. Opteaza pentru folosirea unui fortun cu pistol, pentru ca apa sa se imprastie egal pe toata suprafata gazonului, sau instaleaza un sistem de irigare.
2.2. Ingrijirea gazonului vara - cum eviti sa ai parte de iarba uscata?
Vara nu este un anotimp foarte potrivit pentru a efectua anumite lucrari in gradina. Temperaturile sunt foarte ridicate, exista multe perioade de seceta, cand solul este mult prea uscat, exista si multe perioade ploiase cand solul poate deteriora semintele, iar daunatorii sunt la ordinea zilei. In ceea ce priveste ingrijirea gazonului, aici nu sunt foarte multe lucruri de spus. Vara, este necesar sa eviti feritilizarea tarzie a solului. Este recomandat ca aceasta sa se realizeze pana la jumatatea lunii iunie, astfel incat temperaturile sa fie destul de acceptabile, pentru ca semintele sa se dezvolte corect. De asemenea, este necesar sa tunzi gazonul regulat, macar o data pe saptamana, pentru ca acesta sa isi pastreze aspectul curat si ingrijit. Pentru a evita uscarea precoce a ierbii, trebuie sa te asiguri ca gazonul tau primeste o cantitate suficienta de apa, pentru ca firele de iarba sa se pastreze verzi si sanatoase. Spre deosebire de anotimpul anterior, nu se recomanda suprainsemantarea sau erbicidarea, intrucat acestea ii pot dauna gazonului tau.
2.3. Ingrijirea gazonului toamna - ce ustensile trebuie sa utilizezi pentru a te asigura ca dispui de tot ajutorul necesar?
Toamna reprezinta unul dintre cele mai importante anotimpuri din an pentru ingrijirea gazonului tau, fiind si momentul in care trebuie sa ii acorzi acestuia o atentie sporita. Chiar daca ai crede ca toamna scapi de tunderea ierbii, te inseli amarnic. Iarba creste in continuare si in acest anotimp, intrucat temperaturile sunt inca destul de crescute, deci este necesar sa tunzi cu regularitate gazonul si in acest anotimp. De asemenea, este important sa cureti gazonul temeinic, pentru a inlatura muschii ce au crescut in zonele umbroase.
Din cauza presiunii, solul se “turteste”, dar nu iti face griji. Acest lucru este perfect normal daca ai avut copii sau animale care au alerga toata vara prin curte, sau daca obisnuiesti sa iti parchezi masina pe gazon. De aceea, este necesar sa te ocupi de aerisirea acestuia. Poti utiliza o furca clasica, sau un aerator profesional.
La fel ca in cazul primaverii, toamna este momentul perfect pentru fertilizarea solului. La inceputul anotimpului, solul este destul de umed pentru ca semintele sa se dezvolte in mod corespunzator. Foloseste un ingrasamant de calitate superioara, insa utilizeaza cam jumatate din semintele pe care le-ai folosit la fertilizarea din primavara.
2.4.Ingrijirea corespunzatoare a gazonului in timpul iernii
Iarna este vorba mai mult de pregatirea gazonului, decat de ingrijirea acestuia. Daca acest anotimp va fi unul traditional, cu siguranta nu iti vei zari gazonul pana la primele semne ale primaverii. De aceea, este necesar sa te pregatesti pentru aceste momente geroase, inca din timpul toamnei. Atunci cand observi ca vremea incepe sa se inrautaseasca si temperaturile scad considerabil, este momentul sa tunzi gazonul pentru utima oara. Taie firele de iarba cat de mai mici, sub 4 cm, astfel incat acestea sa nu fie culcate la sol din cauza inghetului, pasilor etc. De asemenea, este necesar sa cureti gazonul temeinic inainte de prima zapada. Elimina frunzele, muschii, crengile sau alte elemente nedorite de pe spatiul tau cu suflante sau alte echipamente specializate. Pe cat posibil, evita sa lasi obiecte de mari dimensiuni pe gazon in timpul iernii, intrucat solul se compacteaza pe timpul iernii, din cauza greutatii zapezii.
Sursa foto: Pexels.com