Lucrari specifice in Pomicultura in luna aprilie

Luna aprilie este o luna foarte solicitanta pentru toti micii sau marii horticultori, intrucat acum se realizeaza cele mai multe proceduri de taieri si / sau legari la toate tipurile de culturi (cum ar fi culturile de cereale, legume, fructe, pomi sau arbusti fructiferi si asa mai departe). Este foarte importanta aceasta luna, deoarece acum pomii inca sunt in floare, dar apogeul nu este totusi atins, deci este perioada cea mai ideala pentru a realiza ultimele lucrari de intretinere – dupa aceste ultime interventii, plantele vor fi lasate sa infloreasca, sa lege rod si sa fructifice in voie, fara a mai fi nevoie de alte interventii in plus (decat in cazul in care se sesizeaza o problema a atacurilor bolilor si / sau daunatorilor, care pot compromite culturile). 
Ca de fiecare data, Micul Fermier este alaturi de tine, pentru a te ajuta sa duci la bun sfarsit toate task-urile zilnice, pe care trebuie sa le efectuezi in aceasta perioada in gradina proprie. Iata, asadar, ce lucrari specifice se efectueaza in Pomicultura in luna aprilie:
 
1) Toti cei care detin livezi mari stiu ca in perioada lunii aprilie se vor continua lucrarile adanci (15-20 cm) pe intervale si pe rand. Pamantul bine afanat ajuta pomii oferindu-le oxigen la nivelul radacinilor. In plus, sunt eliminate buruienile crescute intre randuri si / sau pomi. De asemenea, tot acum se mai pot face si ultimele taieri, pe care le puteti efectua cu ajutorul unui fierastrau electric DZ-D101 achizitionat de pe magazinul online Micul Fermier, ca sa terminati mai repede ca niciodata acest task (cautati sa munciti in mod inteligent, ca sa va ramana energie si timp si pentru alte lucruri). Daca aveti vita – de – vie, atunci trebuie sa efectuezi legarile (pe care le poti face cu usurinta cu un aparat legat GF-0200).
 
2) Se transporta in livada material pentru produs fum. Se prea poate ca pomii sa fie invadati de daunatori precum omizi, afide sau alte insecte daunatoare, iar materialul pentru fum este cea mai non – invaziva metoda de a scapa de ele. Pur si simplu trebuie sa plasati un celofan sau material de plastic la baza pomilor, apoi sa ii afumati suficient, pana cand invadatorii cad singuri si puteti sa indepartati simplu si rapid materialul in care i-ati colectat. Atentie, materialul pentru fum, atunci cand este aprins, trebuie foarte bine supravegheat, deoarece o singura secunda de neatentie poate duce la adevarate dezastre. Specialistii ne mai recomanda urmatoarele: se supravegheaza temperatura aerului, iar daca este cazul, in noptile senine cand temperatura aerului la ora 23 – 24 coboara sub 1-2 grade Celsius, se aprind gramezile fumigene. Fumul trebuie sa fie dens si sa persiste pana la ora 8 – 9 dimineata.
 
3) Se varuiesc trunchiurile pomilor si se trateaza minutios ranile acestora. Pomii trebuie si ei ajutati atunci cand sufera, ca sa poata ulterior sa isi vada linistiti de ciclul de crestere si dezvoltare. Pomii bolnavi care nu sunt ajutati, cu timpul nu vor mai da acelasi randament, iar acest lucru ar putea insemna pierdere de profituri substantiale, in cazul in care detii o afacere in acest domeniu. Varul tine insectile (in special furnicile si / sau termitele departe de tulpinile pomilor), care pot reprezenta case tentante pentru acestea. Varul este o substanta lichida destul de accesibila ca pret si nu este deloc invaziva pentru pomi (nu afecteaza inflorirea si fructificarea) si puteti realiza aceasta procedura cu pompa stropit GF-0666 marca Micul Fermier (sau oricare alta pompa din gama lor de Sisteme de stropit, disponibila pe site).
 
4) Desi anul acesta inca nu a fost cazul, daca timpul este totusi unul secetos se va face a doua udare. Pomii au nevoie de apa din abundenta, atunci cand vremea nu este una favorabila lor. Asadar, un sistem de irigatii trebuie musai instalat, daca detineti livezi intinse pe suprafete mari si foarte mari de teren. Suplimentarea cu apa trebuie sa fie una facila, deci trebuie sa va aflati aproape de o sursa de apa. Din pacate, in clima tarii noastre s-a sesizat o accentuare a procesului de desertificaer, care incepe sa isi faca din ce in ce mai mult simtita prezenta in zonele de deal si / sau campie. 
 
5) Se face supraaltoirea pomilor dupa metoda sub coaja. In cazul in care aveti livezi tinere, aceasta procedura se efectueaza pentru ca pomii sa inceapa fructificarea mult mai repede. Pommi altoiti intotdeauna vor oferi roade mai rapid, decat pomii care nu sunt altoiti. 
 
6) Tot in luna aprilie se efectueaza si tratamente impotriva bolilor si daunatorilor pomilor fructiferi, astfel incat acestia sa fie feriti de atacul acestora. Preventia este cea mai buna metoda de aparare, deci ascultati sfatul celor de la Micul Fermier si protejati pomii cu ajutorul unor substante potrivite. Iar daca totusi apar atacuri si dupa astfel de interventii, luati rapid masuri si asupra acestora, fara sa mai pierdeti timp!

Pentru mai multe detalii si informatii, nu ezitati sa cereti sfatul specialistilor in domeniul Pomiculturii, care detin informatii pretioase legate de lucrarile ce se efectueaza in luna aprilie asupra pomilor, informatii care pot fi utile atat pentru incepatori, cat si pentru veterani in acest domeniu. Tot ce tine de plante are mereu ceva ce ne poate invata, deci am putea spune ca inveti zilnic ceva nou despre propria cultura si / sau livada, atat din teorie cat si din experienta proprie pe care o traiesti din mijlocul acesteia. Nu trebuie decat sa fii pasionat / pasionata de acest domeniu, caci lucrurile celelalte vor decurge de la sine, incepand de la experiente cumulate din intamplare, pana la cele acumulate in cunostinta de cauza, in urma experientei sau invataturii luate la cunostinta din lectura de specialitate.
Si indiferent de nivelul la care te afli, nu uita ca Micul Fermier este gata mereu sa te ajute cu cele mai bune produse si accesorii pentru gradinarit, la preturi mai mult decat accesibile pentru toata lumea, astfel incat treburile zilnice sa nu ti se mai para o corvoada greu de realizat, ci mai degraba o activitate placuta de recreere in aer liber, in mijlocul propriei livezi de pomi fructiferi sau in inima propriului solar de legume.

 

Articole similare