Irigarea cartofilor si a altor culturi de legume - Sfaturi pentru micii fermieri!

Legumele reprezinta o sursa extrem de importanta de hrana, atat pentru oameni cat si pentru animale. Daca iti place sa consumi doar produse proaspete, cultivarea acestora in propria ta gradina pare cea mai buna solutie pentru tine. Totusi, in momentul in care decizi sa faci acest pas, este important sa iei in considerare si enorma responsabilitate care iti atarna pe umeri. Este necesar sa stii care este temperatura potrivita, care este perioada prielnica pentru irigare, curatare sau cultivare sau cum sa ai un sol fertil pe toata perioada anului. Daca esti la inceput de drum in acest domeniu, vei gasi cu siguranta cateva sfaturi utile in cadrul acestui articol, astfel incat sa te poti bucura constant de cele mai gustoase si proaspete legume. 

1. Irigarea culturilor de legume: care sunt cele mai importante tipuri de udari?

Irigarea culturilor reprezinta cea mai importanta parte a cresterii plantelor, respectiv a legumelor tale. Este necesar sa optezi pentru sisteme de irigat si stropit, astfel incat sa beneficiezi intotdeauna de o cultura bogata si sanatoasa. Din pacate, seceta este un real pericol pentru orice agricultor sau fermier, intrucat culturile se usuca si se deterioreaza rapid. De aceea, pentru a putea lupta cu acest fenomen, trebuie sa te asiguri ca legumele tale sunt udate exact atat cat este necesar. Pentru culturi exista trei tipuri de udare: de vegetatie, de umezire si de aprovizionare. Daca termenii acestia ti se par prea complicati, stai fara griji! Acest articol are intentia de a ajuta sa descoperi cele mai utile modalitati prin care sa poti sa ai grija de gradina si de legumele tale. Dupa cum s-a mentionat anterior, exista mai multe tipuri de udari pe care trebuie sa le faci regulat pentru a te putea bucura de un sol fertil si de o cultura bogata.

  • Udarea de aprovizionare - Acestea se aplica in general ori toamna, ori primavara. 

Pentru culturile din sezonul rece se tine cont de perioada de seceta si de nivelul de precipitatii din zona ta. Dat fiind faptul ca vremea este extrem de schimbatoare, se masoara pentru un interval mai mare de timp, din 1 octombrie, pana pe 1 aprilie (trebuie sa cada mai putin de 250 mm de precipitatii). In cazul in care precipitatiile de pe timpul iernii nu au fost suficiente, se aplica o udare de aprovizionare in perioada 15 aprile -10 mai. Totusi, ai grija cand alegi sa faci acest lucru, deoarece este necesar ca udarea de aprovizionare sa aiba loc cu 5-20 de zile inainte de semanat. 

Irigarea de toamna este cea mai importanta, deoarece aceasta ajuta solul sa se pregateasca corespunzator pentru iernare, astfel incat sa se dezvolte o buna vegetatie a culturii tale. De aceea, este necesar sa optezi pentru un sistem de irigat profesional, care sa iti usureze munca. In unele zone din tara unde exista gospodarii care nu beneficiaza de suficienta apa, udarea de aprovizionare se face doar la anumite culturi, precum cele de cartofi sau de floarea soarelui. Daca tu ai norocul de a putea folosi cata apa este nevoie astfel incat culturile tale sa fie sanatoase si bogate, poti folosi un sistem de stropit complex, care sa iti permita sa efectuezi acest tip de udare, ca la carte.
 
  • Udarea de umezire
 
Udarea de umezire - cunoscuta si ca irigarea orizontala - hraneste straturile superioare ale solului. Aceasta se aplica in principal daca stratul superficial este destul de uscat, daca plantele nu se dezvolta uniform sau daca apar diverse deteriorari. 
  • Udarea de vegetatie
Udarile de begetatie au loc in timpul vegetatiei culturii tale, astfel incat sa existe un regim de apa destul de favorabil. In functie de tipul de plante pentru care vrei sa optezi, timpul dintre doua udari poate fi mai mic, sau mai mare. Exista 3 mari categorii de plante, catalogate in functie de nevoia de apa pe care o manifesta. 
 
Aici sunt incluse plantele care solicita putina apa, unde intervalul dintre doua udari este destul de mare. (30-35 de zile). Legumele sau cerealele fac parte din aceasta categorie.
Plante care cer un nivel mediu de apa(cartofi, porumb) - In acest caz, udarile se fac la un interval putin mai mic, de aproximativ 20-25 de zile. 
Utima grupa din acest top, este alcatuita din plantele care au nevoie de un cumul mult mai mare de apa, astfel ca udarea se face la aproximativ 18-20 de zile. 
2. Irigarea solului in functie de tipul de cultura

2. Irigarea solului in functie de tipul de cultura

Chiar daca regulile pentru irigare sunt in principiu aceleasi, este necesar sa stii exact cum sa ai grija de fiecare cultura in parte. In functie de tipul de leguma pe care o plantezi, trebuie sa cunosti temperatura prielnica pentru aceasta, cantitatea de apa de care are nevoie, momentele din an cand se planteaza, uda sau recolteaza etc. De aceea, trebuie sa iti cunosti extrem de bine gradina, pentru a evita sa ai legume deteriorate, necrescute sau stricate.

2.1. Irigarea cartofului - Tips&Tricks pentru a avea o cultura bogata in fiecare an!

Cartoful reprezinta una dintre cele mai apreciate si consumate legume din tara, deoarece este usor de cultivat si de pregatit, avand un gust delicios. Daca vrei sa ai o productie bogata, trebuie sa te asiguri ca ii oferi culturii tale o cantitate suficienta de apa. Poti plasa o motopompa care sa ofere o rigare completa a culturii de cartofi. Aceasta trebuie pozitionata pe o suprafata solida si uniforma, cat mai aproape de apa pentru a putea functiona corespunzator. Daca udarea cartofilor nu se efectueaza in mod corect, acestia vor avea o calitate slaba, neputand fi consumati. Seceta este inamicul cel mai mare a legumelor tale, intrucat apa reprezinta factorul cel mai important in cresterea armomioasa si sanatoasa a cartofului.

Lipsa apei anuleaza efectul de feritilizare al solului, facand productia ta nula, astfel ca trebuie sa eviti pe cat posibil aceste situatii. Cartoful este o leguma care are nevoie de foarte multa apa pentru a creste si a se dezvolta normal, astfel ca nu te poti baza doar pe apa obtinuta prin precipitatii, intrucat este posibil ca in anumiti ani acestea sa fie intr-o cantitate foarte mica. De regula, in perioada in care trebuie sa efectuezi udarea de vegetatie, cultura de cartofi necesita peste 500 mm, in timp ce natural poti obtine aproximativ 300 mm. Surplusul trebuie adaugat de tine printr-un sistem de udare foarte bine pus la punct. Daca vrei sa te poti bucura anual de o cultura de cartofi bogata, ocupa-te din timp de pregatirea unui sistem de irigatii prin picurare sau aspersiune, astfel incat sa poti acoperi deficitul de apa in cazul unei secete majore. Din cauza faptului ca Romania are o clima continentala, verile sunt calde, insa precipitatiile sunt destul de reduse, astfel ca intreaga ta cultura are de suferit. Daca oferi cartofilor tai o irigare corecta, productia iti poate creste cu pana la 50%. 

2.2. Cum se realizeaza procesul de irigare a rosiilor?

Rosiile sunt extrem de iubite de catre tot poporul pentru gustul lor deosebit si pentru cantitatea de suc pe care acestea o produc. Deoarece acestea se pot consuma in stare bruta, sub forma de supa, bulion sau chiar suc, foarte multi fermieri aleg sa cultive aceasta planta perena. Daca vrei ca productia ta sa dea randamentul dorit, trebuie sa ai in vedere importanta irigarii solului. Rosia este o planta ce creste extrem de rapid, astfel ca aceasta are nevoie de o cantitate foarte mare de apa, daca vrei sa se dezvolte corect. Tomatele trebuie udate regulat, iar cel mai bun sistem pentru care poti opta este cel de irigare prin picurare. Cu ajutorul acestuia, udarea se face lent si in profunzime, evitandu-se in felul acesta dezvoltarea anumitor boli.

Irigarea culturii de rosii se face tinandu-se cont de anumite criterii precum umiditatea solului, stadiul in care se afla tomatele si anotimpul. In zilele secetoase de vara, este nevoie sa acorzi cultii tale o atentie deosebita, astfel ca poti opta pentru udarea zilnica. In schimb, odata cu venirea toamnei, nu este necesar sa utilizezi o cantitate atat de mare de apa, intrucat este necesar ca irigarea sa se realizeze mai rar, cam de 1-2 ori pe saptamana.
In functie de stadiul de dezvoltare a rosiilor, regularitatea cu care trebuie sa efectuezi udarea difera, astfel ca:
  • Cand tomatele sunt plantate de maxim 2 saptamani, este nevoie sa efectuezi procesul de udare la un interval de 3-10 zile, cu maxim jumatate de l de apa/planta.
  • Cand rosiile ajung la maturitate maxima, trebuie sa le uzi de maxim 2 ori pe saptamana, cu pana la 4l de apa/planta.
  • Cand tomatele se coc, irigarea se face treptat, cu o cantitate mai mica de apa, astfel incat acestea sa nu se deterioreze.

2.3. Irigarea culturilor de fasole - temperatura, recomandari si regularitatea cu care trebuie sa uzi solul

Cine nu iubeste fasolea? Aceasta reprezinta unul dintre cele mai apreciate ingrediente de pe masa romanilor, pentru simplitatea ei si pentru gustul senzational pe care il are. Fermierii aleg sa o cultive atat pentru pastaile ei delicioase, cat si pentru semintele pline de proteine si de vitamine. Fasolea infloreste dupa aproximativ 2 luni de la semanat, daca solul este prielnic si daca i-au fost indeplinite toate criteriile si conditiile pentru o crestere armonioasa. In ceea ce priveste temperatura, fasolea nu este foarte pretentioasa. Aceasta se dezvolta la o temperatura de minim 15 grade, insa in perioada de vegetatie are nevoie de minim 20 de grade Celsius. Este necesar sa verifici temperatura cat de des poti, intrucat daca aceasta ajunge la aproximativ 10 grade, fasolea se va opri din crestere, iar cultura ta va avea mult de suferit. Aceasta planta are nevoie de foarte multa lumina pentru a se putea dezvolta armonios, insa necesita si o umiditate destul de mare a solului.

Daca vrei o productie bogata, opteaza pentru udarea fasolei in momentele de fructificare si inflorire. Procesul de irigare ocupa un rol extrem de important in buna dezvoltare a plantei tale. Poti opta pentru ambele tipuri de irigare, insa specialistii recomanda sa alegi sistemul prin picurare. In felul acesta, fasolea se poate dezvolta complet, fara probleme. De asemenea, uda cultura in prima parte a zilei, de fiecare data cand este nevoie. Daca vrei totusi sa alegi irigarea prin aspersie, tine cont ca aceasta iti poate deteriora plantele.

2.4. Irigarea castravetilor - care este cantitatea de apa necesara pentru a avea o cultura sanatoasa?

Irigarea reprezinta un proces complex, extrem de important pentru plantele tale. In ceea ce priveste castravetii, este necesar sa optezi pentru irigarea prin picurare, care sa le ofere acestora o crestere treptata si sanatoasa. In cazul in care esti legumicultor incepator, o informatie pretioasa pe care trebuie sa o stii este ca temperatura apei pe care o folosesti pentru udare este extrem de importanta. Daca apa este foarte rece, planta se poate opreste din crestere, de aceea trebuie sa optezi pentru o apa calduta. Castravetii fac parte din categoria plantelor care necesita o cantitate foarte mare de apa pentru a se dezvolta armonios. In cazul in care acestia nu au parte de o irigare corespunzatoare, recolta ta va fi amara si seaca.

Frecventa cu care trebuie sa uzi cultura de castraveti depinde foarte mult de conditiile meteo. Totusi, in sezonul cald, unde seceta isi face aparitia, trebuie sa uzi castravetii zilnic, iar in perioadele in care ploua des, udarile trebuie sa existe de doua ori pe saptamana. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca irigarea trebuie efectuata dimineata, inainte de ora 9, astfel incat aerul din jurul plantelor tale sa devina mai umed, iar castravetii sa primeasca toata cantitatea de apa necesara unei dezvoltari propice.

In concluzie, daca esti un legumicultor aflat la inceput de drum, poti aplica sfaturile prezentate in acest articol. Ofera intotdeauna culturii tale necesarul de apa dorit, astfel incat aceasta sa se dezvolte corect si armonios. De asemenea, este foarte important sa cunosti fiecare planta in parte, astfel incat sa o poti intretine corespunzator.

Articole similare